KVIEČIAME į „Diagraminės vaizduotės atlasas: žemėlapiai tyrimuose, mene ir edukacijoje“ knygos pristatymą!
2020-01-28

Kokios eilės įspaustos ant viršelio
                                       ir kiek metrų sudaro atlaso išklotinė?

 

KUR, KADA: Vasario 5 d., 17 val., VDA biblioteka (Maironio g. 6, Vilnius).


Knygos sudarytojai Lina Michelkevičė ir Vytautas Michelkevičius per visus VDA skaityklos stalus išskleis šviežutėlį keliolikos metrų atlasą, kad galėtumėte jį paliesti, apversti, pasklaidyti, o gal ir įsivynioti.

Kviečiame fiziškai patirti, kodėl knygas dar verta nokinti ir spausdinti.

Kartu su sudarytojais apie žemėlapiavimo praktikas papasakos bendraautoriai menininkai Vitalij Červiakov ir Arnas Anskaitis, tyrėjai prof. dr. Aldis Gedutis, dr. Giedrė Godienė, dr. Tomas S. Butkus, ir kiti.

Pristatymo metu atlasą bus galima įsigyti su nuolaida.

Kitas pristatymas-diskusija-performansas kartu su garso menininke dr. Sandra Kazlauskaite vyks Vilniaus knygų mugėje vasario 21 d. 15.00 val 1.2 salėje.

Šis atlasas – tai kelionė po žemėlapiuose, diagramose ir tekstuose išklotą kūrėjų ir tyrėjų vaizduotę bei žinias. Mokslinis ir meninis tyrimai čia sąveikauja su kitomis, nebūtinai akademinėmis, praktikomis: piešimo, vizualizavimo, žymėjimo, tarpininkavimo, mokymo(si).

Kuo diagrama skiriasi nuo teksto, kuo jį lenkia ir kuo nusileidžia? Ar žemėlapis gali būti ir tyrimo proceso dalis, ir meno kūrinys, ir mokslo komunikacijos priemonė? Kaip diagramos tarpininkauja tarp skirtingų suvokimo sistemų? Kaip jomis perteikti kūniškas patirtis ir veiksmus? Kaip jos pasitarnauja mokantis ir mokant? Šie ir daug kitų žemėlapio bei diagramos sampratas supančių klausimų sudaro teritoriją, kurioje susitinka knygos autorių vaizduotė.

Nors kartografinės nuorodos čia svarbios, daugelis atlase aptariamų ir pristatomų žemėlapių yra už geografinės žemėlapio sampratos ribų – dažnai be jokios užuominos apie vietą ar jos reprezentavimą. Tai daugiasluoksnės diagramos, nevaržomai judančio kūno ir rankos trajektorijos, vizualios dvejonės, materialaus ar vaizdinio mąstymo įrankiai, iki galo neišreiškiamų žinių brėžiniai, juslių notacijos, tyrimo hipotezių ar išvadų modeliai.

Šis tyrimas – tai ir reakcija į mūsų gyvenamą laikmetį. Intensyvėjant informacijos srautams, augant poreikiui apdoroti ir perteikti didžiuosius duomenis, linijinis tekstas ne visada atrodo pakankamai paveikus komunikacijos būdas. Tuo tarpu žemėlapiai leidžia vienoje plotmėje atverti daug žinių sluoksnių, atrasti netikėtus ryšius skirtingomis raiškos priemonėmis.

Jutiklinių ekranų diktuojamo gyvenimo būdo fone šis atlasas atrodo it rezistencinis kaprizas. Savo skaitytoją-vartytoją jis kviečia stabtelėti, patogiai įsitaisyti ir pasinerti, o gal net pasiklysti išlankstomuose žemėlapiuose.

Šis atlasas pravartus menotyros, medijų ir vizualumo studijų, literatūrologijos, urbanistikos, dizaino, garso meno, filosofijos, mokslo ir technologijų studijų (STS) edukologijos ir šių sričių sankirtų kontekstuose.


>>>>>>>>>>


Kolektyvinė monografija "Diagraminės vaizduotės atlasas: žemėlapiai tyrimuose, mene ir edukacijoje"

Sudarė Lina Michelkevičė ir Vytautas Michelkevičius

Autoriai: Arnas Askaitis, Tomas S. Butkus, Vitalij Červiakov, Christoph Fink, Nikolaus Gansterer, Aldis Gedutis, Giedrė Godienė, Sandra Kazlauskaitė, Vytautas Michelkevičius, Lina Michelkevičė, Astrit Schmidt-Burkhardt

Dizainerė – Laura Grigaliūnaitė, vertėjas – Tomas Čiučelis, redaktoriai – Dangė Vitkienė ir John Fail

Kalba: lietuvių ir anglų
Leidykla: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2019.
Apimtis: 208 p., formatas: 35×25,5 cm, svoris: 1150 g

© Vilniaus dailės akademijos leidykla
Dominikonų g. 15, VIlnius LT-01131
Tel. 8 5 279 10 15 (direkcija)
Įmonės kodas: 111950439
PVM mokėtojo kodas LT 100003222911
AB bankas „Swedbank“
A.s. LT35 7300 0100 0245 5757